Kurven er tom
Du har valgt:
Ønsker du at købe a-kasse og fagforening?
Er du også interesseret i fagforening? Vælg fagforening
Er du også interesseret i a-kasse? Vælg a-kasse

Sådan optjener du ferie som selvstændig

Husker du at få koblet af og holdt ferie? Bliv helt skarp på reglerne om ferie som selvstændig.

17. maj 2017

Af Niels Henrik Kjær Lassen, a-kasse-konsulent i Krifa Erhverv

Da du var lønmodtager, har du helt sikkert nydt at holde ferie, komme lidt væk fra arbejdet og måske rejst ud og oplevet noget nyt. Men nu hvor du er selvstændig, får du så stadig hevet stikket ud og ladt batterierne op igen indimellem?

Der er ingen tvivl om, at det er godt for helbredet at få koblet fra i ny og næ. Men hvilke muligheder har du som selvstændig for at holde ferie?

Retten til ferie

Ferieloven siger, at en lønmodtager har ret til 5 ugers ferie i løbet af et ferieår. Ferieåret går fra 1.maj til 30. april. Som selvstændig er du dog ikke omfattet af ferieloven. Du kan dermed selv bestemme, hvor meget eller hvor lidt ferie du ønsker at holde.Driver du virksomhed i selskabsform, eller er du ansat på almindelig lønvilkår i din ægtefælles virksomhed, vil du oftest følge reglerne for lønmodtagere, og dermed følge ferielovens bestemmelser.

Optjening af feriepenge

Feriepenge optjenes på baggrund af lønarbejde. Optjeningen sker i et kalenderår fra 1. januar til 31. december. Der optjenes 2,08 dag pr måned (svarende til 25 dage pr. år).

Som timelønsansat optjener du 12,5% af din løn i feriepenge. Du hæver så disse optjente feriepenge i takt med, at du afholder din ferie.

Som funktionær afholder du din optjente ferie med almindelig løn. Derudover optjener du også et ferietillæg. Stopper du i arbejdet, opgøres dine optjente feriepenge ligesom en timelønsansat.

Dine optjente feriepenge administreres enten hos feriekonto eller via en feriekortsordning hos arbejdsgiveren selv.

Ferie som selvstændig

Har du haft lønarbejde sidste år, så har du optjent nogle feriepenge. Disse feriepenge er dine, og dem vil du altid have ret til at få udbetalt. Du må gerne holde ferie, også selvom du ikke har optjent feriepenge til hele din ferie.

Ikke ret til feriedagpenge

Du kender måske til reglen om at få feriedagpenge fra a-kassen. Men denne regel gælder ikke for selvstændige. Heller ikke selvom du er ”ansat” i et selskab eller ”ansat” i ægtefællens virksomhed.

Nye regler for optjening af feriedagpenge

1. januar 2017 kom der nye regler for optjening af feriedagpenge fra a-kassen. De nye regler betyder, at man ikke længere optjener ret til feriedagpenge på baggrund af udbetalte sygedagpenge.

Men denne regelændring får kun betydning for dig, hvis du ophører med din virksomhed. I den situation ophører du nemlig også med at være selvstændig, og så kan du igen modtage feriedagpenge fra a-kassen, hvis du har optjent nogle.