Fra lønmodtager til selvstændig

At gå fra lønmodtager til selvstændig, kan være forbundet med mange usikkerheder. Læs om, hvordan du ruster dig til livet som selvstændig.

At gå fra lønmodtager til selvstændig, kan være forbundet med mange usikkerheder.

Selvstændig - en ny situation

Som selvstændig melder der sig en lang række spørgsmål: 
 
  • Hvor skal din næste løn komme fra? 
  • Hvor skal dine feriepenge komme fra? 
  • Hvem skal betale din pensionsopsparing? 
  • Hvem dækker dig økonomisk under sygdom? 
  • Hvem skal passe virksomheden, hvis du bliver syg? 
Disse spørgsmål kan du ikke længere besvare med "min arbejdsgiver". Nogle situationer kan du som selvstændig forsikre dig ud af. Andre bliver du nødt til selv at tage hånd om. 

Vær realistisk med økonomien

Du skal bl.a. gøre det klart for dig selv, hvad du har at gøre godt med rent økonomisk, og hvad du er villig til at sætte over styr og miste, hvis det går galt. Jo mindre sårbar du er økonomisk, jo større chance for succes. 

Klare mål og delmål

Læg et budget. Sæt dig nogle klare mål og delmål. Delmålene er meget vigtige. Dem sætter du for at kunne gribe ind i tide. Enten ved at ændre på virksomhedens koncept, lave ny markedsføring, ændre produkter eller tilpasse strategien. Men også for at kunne slå bremsen i og lukke, hvis det er tydeligt, at det ikke kommer til at gå. 

"Kom-i-gang-lån" 

Der findes ingen ordninger i a-kassen, som kan hjælpe økonomisk med opstart af virksomhed. Derimod findes der "kom igang lån". Du kan læse om disse låne-typer hos Vækstfonden. Her kan du også se, hvilke banker og pengeinstitutter der tilbyder lånene.