Kurven er tom
Du har valgt:
Ønsker du at købe a-kasse og fagforening?
Er du også interesseret i fagforening? Vælg fagforening
Er du også interesseret i a-kasse? Vælg a-kasse

Tvungent ophør

Du kan blive tvunget til at ophøre ved konkurs, rekonstruktion eller tvangsauktion. Nogle gange vælger du ikke selv, om du ønsker at ophøre, men omstændighederne tager valget for dig.

Konkurs

Kan du ikke betale dine regninger, kan dine kreditorer indgive en konkursbegæring imod dig til skifteretten. Hvis skifteretten ikke mener, at du er i stand til at betale regningerne, afsiges der konkursdekret. 

Driver du en personligt ejet virksomhed, er det dig personligt der bliver erklæret konkurs. Driver du virksomhed som et aktie- eller anpartsselskab, er det alene selskabet, der bliver erklæret konkurs. 

Som udgangspunkt er det fra dekretdatoen, at du betragtes som ophørt, da du fra denne dato ikke længere råder over virksomheden. Hvis du kan dokumentere, at du har været afskåret fra at drive virksomheden siden begæringsdatoen, kan du betragtes som ophørt 7 dage efter, at begæringen er modtaget i skifteretten. 

Hvis den konkursramte virksomhed er ejet igennem et holdingselskab, skal du dog også dokumentere dit ophør med holdingselskabet, inden du kan betragtes som endeligt ophørt. 

Tvangsopløsning

Driver du virksomhed i selskabsform, skal du overholde selskabsloven. Overholder du ikke selskabsloven, vil Erhvervs- og Selskabsstyrelsen give dig en frist på 3 måneder til at få bragt forholdene i orden igen. Sker dette ikke, vil de give besked til skifteretten om at tvangsopløse dit selskab.

De typiske forhold i selskabsloven, der ikke overholdes er:

  • at regnskabet ikke indgives rettidigt
  • at selskabets revisor har trukket sig
  • at selskabets direktion/bestyrelse har trukket sig.

Fra det tidspunkt, hvor skifteretten bliver bedt om at tvangsopløse selskabet, vil du sædvanligvis kunne betragtes som ophørt.

Tvangsauktion

Endelig kan du komme i den situation, at din virksomhed bliver solgt på tvangsauktion. Her vil du også være ophørt, når virksomheden er solgt. Salget må dog ikke være til dig selv, din ægtefælle eller til umyndige børn.