Kurven er tom
Du har valgt:
Ønsker du at købe a-kasse og fagforening?
Er du også interesseret i fagforening? Vælg fagforening
Er du også interesseret i a-kasse? Vælg a-kasse

Når du lukker din virksomhed

Bliv klogere på, hvordan du ophører med din virksomhed, når du ikke kan eller vil sælge virksomheden samlet. At være ophørt betyder, at din virksomhed er endelig lukket.

Godt at vide! 

  • Fra 1. oktober 2018 bliver det enklere for dig at dokumentere ophør med selvstændig virksomhed.

  • Som udgangspunkt skal du kunne dokumentere, at du er registreret som ophørt hos Erhvervsstyrelsen og hos SKAT.

Læs mere om ændringerne i reglerne her

Hvornår er du juridisk set ophørt?

  • Du skal afvikle hele virksomhedens driftsgrundlag. Det vil sige, at alle aktiver og alt, hvad du har brugt til at drive virksomhed med skal afvikles - fx varelager, driftsmidler, lokaler og inventar.
  • Har du haft leje- eller leasingaftaler, skal de være opsagte og ophørte.
  • Din virksomhed skal være afmeldt moms og CVR-registreret. Det kan du gøre via Virk.dk.
  • Du skal også sikre dig, at alle medarbejdere er sagt op.

Hvad gør du med lokalerne?

Der er forskel på, om du har lejede lokaler, eller om du selv ejer dem.

Du lejer lokaler

Normalt skal lejemålet være opsagt og ophørt, for at du er ophørt som selvstændig. Hvis det ikke kan lade sig gøre at komme ud af lejekontrakten med kort varsel, kan du rydde lokalerne og aflevere nøglen til udlejeren. Vi ser dig som ophørt, når du ikke længere har råderet over lokalerne – også selvom du stadig betaler husleje.

Du har dine egne lokaler

Har du drevet din virksomhed fra egne lokaler, skelner vi mellem, om lokalerne er en del af din private bopæl eller  ligger "ude i byen".

  • Hvis lokalerne ikke er en del af din private bopæl, er du først ophørt, når de er solgt eller udlejet.
  • Hvis lokalerne er  n del af din bopæl, kan du normalt beholde dem. Du skal dog afmontere og sælge særligt udstyr fx malkemaskine og staldinventar, hvis du har et landbrug, eller lift hvis du har et autoværksted.
    Din revisor skal skrive under på, at lokalerne fremover ikke vil blive anvendt til erhverv.

Hvad gør du med dine leasingaftaler?

Hvis du har leaset en bil eller en maskine i din virksomhed, er det vigtigt, at leasingaftalen ikke kun er opsagt - men reelt ophørt. Så længe leasingaftalen eksisterer, kan vi ikke anse dig for ophørt.

Selv om det  kan være dyrt at opsige en leasingaftale i utide, kan det i længden være en bedre løsning, end at du mister dagpenge, fordi du fortsat har aftalen.

Læs mere om leasing.

Hvem kan du sælge til?

Du kan selv vælge, hvem du vil sælge til - så længe det ikke er din ægtefælle, samlever eller umyndige børn. Et salg må ikke være proforma og skal være retsgyldigt.

Hvad kan du beholde?

Hovedreglen er, at du ikke kan beholde noget, som du har brugt i virksomhedens drift. I nogle situationer kan du beholde de driftsmidler, som ikke har udgjort en væsentlig del af dit driftsgrundlag. Dog kun hvis det er noget, som normalt er en del af en almindelig husholdning – fx en pc uden specialprogrammer, en mobiltelefon eller lidt håndværktøj. Har du brugt specialprogrammer på din pc, skal de afinstalleres, ligesom dit specialværktøj skal det være solgt.

Hvad med din hjemmeside eller Facebookside?

Når du skal lukke din virksomhed, skal din hjemmeside også nedlægges. Du skal også sørge for, at alle henvisninger til din side er væk. Du er velkommen til at beholde domænet – men indholdet må ikke handle om din virksomhed.

Du skal også lukke din virksomheds Facebookside. Her kan du se, hvordan du gør.