Kurven er tom
Du har valgt:
Ønsker du at købe a-kasse og fagforening?
Er du også interesseret i fagforening? Vælg fagforening
Er du også interesseret i a-kasse? Vælg a-kasse

Ophør ved lukning

Du er ophørt, når din virksomhed er endeligt lukket.

Når du ikke kan eller vil sælge den samlede virksomhed, kan du ophøre ved at lukke den. 

Hvornår er du ophørt? 

  • Hele virksomhedens driftsgrundlag skal være solgt. Det vil sige alle aktiver, og alt hvad du har brugt til at drive virksomhed med, som fx varelager, alle driftsmidler og inventar 
  • Har du haft leje- eller leasingaftaler, skal de være opsagte og ophørte du skal være afmeldt moms hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen 
  • Medarbejdere skal være sagt op 

Hvad gør du med lokalerne? 

Der er forskel på, om du har lejede lokaler, eller om du selv ejer dem. 

Lejede lokaler 

Normalt skal lejemålet være opsagt og ophørt, for at du er ophørt som selvstændig. Hvis det ikke kan lade sig gøre at komme ud af lejekontrakten med kort varsel, kan du rydde lokalerne og aflevere nøglen til udlejeren. Når du ikke længere har råderet over lokalerne (selv om du evt. stadig betaler husleje), betragter vi dig som ophørt.

Egne lokaler 

Har du drevet virksomheden fra egne lokaler, skelner vi mellem, om lokalerne er en del af din private bopæl eller om de ligger "ude i byen". Hvis lokalerne ikke er en del af din private bopæl, er du først ophørt, når de er solgt eller udlejet. Er de en del af din bopæl, kan du normalt beholde dem. Du skal dog afmontere og sælge særligt udstyr (fx malkemaskine og staldinventar hvis du har et landbrug, eller lift hvis du har et autoværksted). Din revisor skal attestere, at lokalerne fremover ikke vil blive anvendt erhvervsmæssigt. 

Hvad gør du med din leasingaftale? 

Hvis du i din virksomhed har leaset en bil eller en maskine, er det vigtigt, at leasingaftalen ikke kun er opsagt men reelt ophørt. Så længe leasingaftalen eksisterer, kan vi ikke anse dig for ophørt.

Selv om det nogle gange kan være dyrt at opsige en leasingaftale i utide, kan det i længden være en bedre løsning end at du mister dagpenge - fordi du fortsat har aftalen.

Læs mere om leasing 

Hvem kan du sælge til? 

Du kan selv vælge, hvem du vil sælge til - så længe det ikke er din ægtefælle, samlever eller umyndige børn. Et salg må ikke være proforma og skal være retsgyldigt.

Hvad kan du beholde?

Hovedreglen er, at du ikke kan beholde noget, som du har brugt i virksomhedens drift. I nogle situationer kan du beholde de driftsmidler, som ikke har udgjort en væsentlig del af dit driftsgrundlag. Dog kun hvis det er noget som normalt er en del af en almindelig husholdning. Det kan være en pc uden specialprogrammer, en mobiltelefon eller lidt håndværktøj. Har du brugt specialprogrammer på din pc, eller har du haft specialværktøj, skal det være solgt. Har din Pc´er været en væsentlig driftsmiddel, så skal den afvikles. 

Hvad med din hjemmeside? 

Du skal nedlægge din hjemmeside og fjerne alle henvisninger til den. Selve domænet må du gerne beholde - bare indholdet ikke længere omhandler din virksomhed.