Find svar

På denne side finder du svar på det meste. Brug søgefunktionen herunder eller vælg et emne i menuen.

Godt at vide om a-kasse! 

  • Fra 1. oktober 2018 bliver din sats beregnet ud fra din skattepligtige indtægt fra lønarbejde og selvstændig virksomhed.
  • Indtægten fra din selvstændige virksomhed kan først medregnes, når den fremgår af din årsopgørelse
  • Vil du gerne vide noget om, hvordan du fx får ret til dagpenge, hvordan tiden på efterløn er eller har du brug for hjælp til at melde dig ledig?
    Uanset om du har lønarbejde eller selvstændig virksomhed, har vi samlet alle a-kassereglerne til dig på krifa.dk/fs.

Læs mere om ændringerne i reglerne her

Herunder finder du de oftest stillede spørgsmål.

Hvordan melder jeg mig ledig?

Når du bliver ledig, er der mange ting at holde styr på. Vi har derfor lavet en guide til dig med de fire trin, som du skal gennemføre for at melde dig ledig.

Det er vigtigt, at du gennemfører trinnene senest på din første ledighedsdag.

Læs mere om dagpenge.

Hvordan dokumenterer jeg et ophør med min virksomhed?

Den dokumentation, som vi skal bruge i a-kassen, er afhængig af den måde, som du ophører din virksomhed på. Der er f.eks. forskel på, om du sælger, lukker eller blot skal udtræde af virksomheden.

Læs mere om ophør af virksomhed.

Hvor meget kan jeg få i dagpenge?

Dagpengesatsen er individuel og afhænger af, hvad du har tjent. Grundlaget for beregningen af din dagpengesats er afhængig af, hvor længe du har været selvstændig, og hvor længe du har været medlem af a-kassen. Hovedreglen er, at vi først beregner din dagpengesats på virksomhedens resultat, hvis du har drevet virksomheden som hovederhverv i mindst 3 hele regnskabsår. Ellers beregner vi på lønarbejde. Men der er undtagelser.

Læs mere om beregning af sats.

Jeg skal have ansat en medarbejder. Hvad skal jeg være opmærksom på?

Der er rigtig mange ting du skal have styr på, når du har ansatte. Ikke mindst i forhold til dine og dine medarbejders rettigheder og pligter. Det kan f.eks. være om løn og ansættelsesvilkår, men også i forhold til trivsel og God Arbejdslyst.

Læs mere om medarbejdere.

Jeg har en kunde der ikke har betalt sin regning. Hvad gør jeg?

Dette er en uheldig situation at havne i. Der er nogle retningslinjer for, hvordan du kan gribe situationen an. Du har som kunde i Krifa Erhverv adgang til skabeloner, som du kan bruge for at rykke for betalingen, eller du kan drøfte sagen med en af vores jurister.

Læs mere om inkasso.

Jeg er blevet syg. Hvad gør jeg?

Som selvstændig skal du sygemelde dig på virk.dk under NemRefusion. Hvis du derimod lige er ophørt med din virksomhed, så skal du kontakte kommunen direkte. Det er vigtigt, at du får anmeldt sygdommen hurtigst muligt.

Din ret til sygedagpenge er derefter betinget af flere forhold. Enten i forhold til din beskæftigelse eller din ret til dagpenge i a-kassen.

Læs mere om sygedagpenge.